Nicola Meinders en Willem Punt Als een van de laatste overlevenden vertelde Willem Punt (1921) kortgeleden aan de vrouw van zijn kleinzoon hoe hij in 1944 het drama met de 'Junyo Maru' overleefde en de tijd daarna als dwangarbeider aan de Pakan Baroe spoorlijn in Sumatra. Dit bijzonder aangrijpende verhaal is vastgelegd in het onlangs verschenen boek 'Survivor'.

De 'Junyo Maru' was een van de meer dan 180 schepen waarmee de Japanse bezetter van begin 1942 tot midden 1945 circa 100.000 Indonesische dwangarbeiders en krijgsgevangen militairen uit onder andere Nederland naar werkkampen vervoerden. Zij moesten vliegvelden en spoorwegen aanleggen, waaronder die in Birma. Ook werden zij tewerkgesteld in de mijnen van Japan.

De Junyo Maru had 6.520 opvarenden toen het schip op 18 september 1944 door een Engelse duikboot werd getorpedeerd. Daarbij kwamen 5.640 opvarenden om. Bijna vier maal zoveel als bij die van de Titanic. Willem Punt was een van de weinigen die dit drama op miraculeuze wijze overleefde. Als dwangarbeider werd hij daarna door de Japanners te werk gesteld aan de spoorlijn bij Pakan Baroe. Aldaar ontkwamen 82.000 mannen niet aan de dood. Willem Punt overleefde echter ook deze mensonterende hel.

Punts levendige en exacte herinneringen over de scheepsramp en de spooraanleg, zijn op een liefdevolle en op een prettige leesbare manier vastgelegd door Nicola Meinders, de vrouw van zijn kleinzoon. De verhalen getuigen van een indrukwekkende overlevingswil waardoor een bijzonder boek is ontstaan. Voorzien van enkele kaartjes, illustraties en talrijke foto's in kleur en zwart-wit, een bronnenoverzicht en eindnoten.

Titel: Survivor
Subtitel: Junyo Maru en Pakan Baroe
Auteur: Nicola Meinders & Willem Punt
Uitgeverij: White Elephant Publishing
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 176
Prijs: Ä 20,00

Bestellen boek 'Survivor'

Bestellen via deze website is zeer eenvoudig.
U zult het boek binnen enkele werkdagen in huis hebben wanneer u het verschuldigde bedrag (Ä 20,00 per boek) overmaakt op rekeningnummer: NL08 ABNA 0575455632 ten name van: White Elephant Publishing. Onder vermelding van: survivor + uw postcode + huisnummer.

Binnen Nederland zijn er geen verzendkosten.
Betaling dient vooraf te geschieden. De informatie die u daarvoor nodig heeft, ontvangt u automatisch per mail na het plaatsen van uw bestelling.


Op deze levering zijn onze Algemene verkoopvoorwaarden van toepassing.
Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Arnhem onder nummer 09175131


Logo White Elephant Publishing

Monument Zeetransporten