Tjalke


Kort voordat Nederland op 5 mei 2020 stilstaat bij 75 jaar vrijheid in Nederland, ontdekt de dochter van journalist Gerben Koers op zolder een manuscript van een roman die hij in 1951 schreef. Met het taalgebruik van toen, schetst Koers een treffend tijdsbeeld van de vooroorlogse jaren en die van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Duitsland, van het protestantse geloof en van het dagelijks leven in die tijd. Ze krijgt kippenvel wanneer ze ontdekt dat veel van wat hij schrijft overeenkomt met zijn dagboeken. De roman blijkt daarmee voor een groot deel autobiografisch te zijn.

In deze roman laat Koers de Friese boerenknecht Tjalke op een bijzondere wijze tot leven komen. Een verhaal over bittere armoede, over werken in Duitsland en een onbaatzuchtig, soms ietwat onbezonnen verzet tegen de Duitse tirannie. 'Ik zou het zo weer doen' is een aaneenschakeling van spannende, bijkans onwaarschijnlijk lijkende avonturen, zoals hij beleefde als militair en later als burger. Hij wilde hoe dan ook niets liever dan voor zijn vaderland strijden, intussen gekweld door een enorm schuldgevoel jegens zijn voormalige grote liefde.

Na veel omzwervingen kreeg hij tenslotte de kans om die schuld te vereffenen. Met gevaar voor eigen leven en met hulp van het verzet ontkwam hij steeds weer aan de dood. .

Gerben Koers (geboren 1916, Luinjeberd - overleden 1976, Apeldoorn) Journalist bij de Apeldoornse Courant 1946-1976

Titel: Ik zou het zo weer doen
Subtitel: Liefdesroman in oorlogstijd
Auteur: Gerben Koers
Uitgeverij: White Elephant Publishing
Pagina's: 286
Uitvoering: paperback / zwartwit
ISBN: 978-90-79763-32-0
Prijs: Ä 21,00

Bestellen boek 'Ik zou het zo weer doen'

Bestellen via deze website is zeer eenvoudig. Het boek kost Ä 21,- en u betaalt geen verzend- en administratiekosten (binnen Nederland). Daarvoor zal het boek binnen enkele werkdagen aan u worden toegestuurd. Betaling dient vooraf te geschieden. De informatie die u daarvoor nodig heeft, ontvangt u automatisch per mail na het plaatsen van uw bestelling.


Op deze levering zijn onze Algemene verkoopvoorwaarden van toepassing.
Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Arnhem onder nummer 09175131Logo White Elephant Publishing